Главная arrow Строительные инструменты arrow Більш детально про лазерний далекомір


Більш детально про лазерний далекомір

Більш детально про лазерний далекомірЗагальна інформація

Лазерний далекомір (інша назва лазерна рулетка) призначений для швидкого визначення відстані з міліметровою точністю. Активно використовується в усіх сферах виробництва, що не замінимо в будівництві і ремонті.

На відміну від традиційної рулетки лазерний далекомір володіє рядом переваг, які спрощують і полегшують роботу: вимірювання довжини від 5 см в залежності від моделі), похибка результату до 5 мм, використання в закритому і відкритому приміщенні, а також в слабо освітлених місцях, вимірювання під будь-яким кутом до площини, розширений функціонал - обчислення площі, обсягу, виконання складань і вирахувань. Лазерним далекоміром можна вимірювати великі відстані самостійно без допомоги іншої людини.

Пристрій і принцип роботи

Головні функціональні елементи будь-якого лазерного далекоміра - випромінювач і приймач лазерного променя (фотоелемент). Визначення відстані виконується шляхом вимірювання зсуву фаз лазерного променя при відображенні його від об'єкта. Програмні можливості лазерної рулетки роблять необхідні розрахунки зафіксованих вимірювань, визначає вимірювана відстань і видає його дисплей. Лазерний далекомір може виконувати вимірювання від заднього краю, наприклад при вимірюванні відстані від стіни до стіни, і від переднього краю, наприклад від краю столу до стіни.

До додаткових опцій лазерного далекоміра відносяться вибір системи вимірювання, вимір кута нахилу, виконання додавання і віднімання, режим безперервного вимірювання, вимір максимальних і мінімальних відстаней, автоматичне вимикання пристрою, розрахунок площ і обсягів, вимірювання недоступних величин.

Види та характеристики

Умовно лазерні далекоміри ділять на побутові та професійні. Це пов'язано з практичним призначенням пристроїв і оснащеністю додатковим функціоналом. Крім цього лазерні далекоміри можуть мати протиударні,-пило і вологозахисні корпусу, а також можливість кріплення на штатив, автопуском і цифровий візир. 
- діапазон вимірюваного відстані залежить від потужності лазера (одні лазерні рулетки можуть виміряти відстань до 60м, інші до 250м і т.д.);
- діапазон вимірюваного відстані може зменшуватися за рахунок освітленості і пилу, тому при денному світлі під відкритим небом працездатність деяких далекомірів знижується (в такому випадку краще використовувати нівелір);
- похибка вимірювань вище у побутових моделей, ніж у професійних, і зростає із збільшенням вимірюваного відстані;
- чим більше завдань здатний виконувати лазерний далекомір, тим дорожче він буде коштувати.