Главная arrow Полезные советы arrow Як вибрати зарядний пристрій для телефону


Як вибрати зарядний пристрій для телефону

Якщо батарея гаджета поводиться дивно - наприклад, витрачає енергію нерівномірно - користувачеві пристрою нікого звинуватити в цьому, крім самого себе - очевидно, він просто не дотримується правил зарядки. Про які ж правила йде мова, ви дізнаєтеся зі статті.

Малий час автономної роботи смартфона - актуальна проблема сучасної людини, якій важливо завжди залишатися на зв'язку. Через цього недоліку гаджетів користувачі змушені регулярно нести додаткові витрати - на придбання зовнішніх акумуляторів, на платні послуги зарядки в салонах-магазинах, навіть на покупку «других» телефонів, здатних «підстрахувати» основний девайс в разі, якщо він «сяде». А якщо ви хочете придбати зарядний новий пристрiй, переходьте на сайт https://itsell.ua/uk/zaryadnye-ustroystva-kabeli

Однак в тому, що гаджет швидко розряджається, як правило, сам користувач винен куди більше, ніж виробник. Дотримуючись деяких правил зарядки смартфона, можна істотно збільшити тривалість його автономної роботи.

Чому на телефоні швидко сідає зарядка?

Користувача не повинен дивувати той факт, що проста «звонилка» здатна працювати без розетки 1-2 тижні, тоді як смартфон сідає вже через добу після останньої підзарядки. Функціонал кнопкових телефонів зазвичай настільки примітивний, що садити батарею просто нема чому. У той же час смартфони мають цілий арсенал додаткових опцій, завдяки яким можуть з успіхом замінити навігатори, фотокамери, ігрові консолі та інші вузькоспеціалізовані прилади. Всі ці опції стрімко «з'їдають» ампер.

Ось головні вороги акумуляторів смартфонів:

  • Wi-Fi. Якщо модуль Wi-Fi включений, витрата батареї відбувається набагато швидше. Якщо ж на смартфоні активована ще і роздача бездротового інтернету, можна побачити, як зворотний відлік відсотків зарядки акумулятора йде прямо на очах. Важливий момент полягає в тому, що включений Wi-Fi розряджає батарею в більшій мірі в періоди пошуку мережі, ніж під час постійного підключення. Саме тому вийшовши із зони прийому варто не просто переключитися на LTE, але і відключити Wi-Fi.
  • Геолокація. Завдяки включеної геолокації користувач мобільного пристрою здатний відстежити по карті своє місцезнаходження і дізнатися, чи далеко до точки призначення. Багато людей не відчувають такої потреби, а тому на їх смартфонах геолокація працює даремно, пожираючи дорогоцінні міліампер.
  • Тривалі розмови. У специфікаціях приблизний термін автономної роботи гаджетів завжди вказується в 2-х варіантах: в режимі очікування і в режимі розмови. Термін роботи в режимі розмови істотно коротше. Користувачеві варто по можливості замінити живе спілкування листуванням в соцмережах і месенджерах, якщо він бажає, щоб його девайс тримався без підзарядки довше.
  • Всупереч поширеній думці додатки, відкриті на смартфоні в фоновому режимі, на витрату заряду батареї впливу майже не роблять. Запуск програми «з нуля» - набагато більш енергозатратна процедура, тому, якщо будь-яким додатком ви користуєтеся постійно, кожного разу закривати його безглуздо.

Причина швидкого витрати батареї не завжди знаходиться на програмному рівні. Можливо, вся справа в технічну несправність, низьку якість акумулятора або в його зносі. Всякий акумулятор має власний термін служби, який вимірюється в кількості циклів зарядки. Після досягнення порогового значення смартфон з кожною новою зарядкою починає сідати швидше.

У iPhone приблизний термін служби батареї становить 500 циклів - це від півтора до двох років використання. З 501-го циклу акумулятор «яблучного» гаджета приймається втрачати ефективність. Після досягнення 1000-го циклу ємність батареї, як правило, не перевищує 50% від початкової. Дізнатися кількість циклів зарядки на iPhone можна за допомогою програми Battery Life.

Повільна зарядка: яка причина?

Основою того, що смартфон заряджається повільно, чи вважається несправність девайса і його елементів. Швидше за все, проблема ховається в елементах пристрою для зарядки або в джерелі живлення.

Якщо смартфон заряджається немає від розетки, а від порту ноутбука або ПК, не слід очікувати, що акумулятор наповниться «по вінця» за звичайний час. USB-порт формату 2.0 забезпечує потужність всього в 2.5 Вт, в той час як для підзарядки акумулятора ємністю в 3000 МАП потрібні приблизно 5 Вт. Краще з завданням підзарядки гаджетів справляються порти формату 3.0, що дають 4.5 Вт.

Втім, якщо лептоп обладнаний USB Type-C, то про підключення смартфона до розетки можна не згадувати назавжди. Новий вид USB здатний заряджати гаджети з потужністю до 100 Вт, а це означає швидко наповнити батарею мобільного телефону і навіть планшетного комп'ютера через цей вихід великих труднощів не складе.

Погана якість USB-кабелю і недостатні характеристики адаптера також можуть бути причинами нешвидко зарядки. Під час вибору адаптера необхідно дивитися на потужність струму - критерій, що виражається в амперах (А). Раніше траплялося даний момент передбачати - якщо потужність струму була невисокою гаджет заряджався потихеньку або «недобирає» ємність. При цьому не можна було «перегинати» палицю, непомірно висока сила струму могла нашкодити батареї. У 2019 цієї проблеми не є.

Переживати щодо того, що надмірно потужний струм «спалить» смартфон, не треба - у всіх гаджетах встановлено спеціалізовані контролери зарядки, які не пропускають більший струм, ніж гаджет витримує. Варто ще сказати що, хороше СЗУ має подібні контролери.